Søg
Close this search box.

Erstatning

Erstatning ved straffesager

Vores system er indrettet med et utal af regler, love og procedurer. Mange af disse er op til den enkeltes fortolkning, og derfor opstår der ofte situationer, hvor almindelige borgere bliver uretfærdigt behandlet. Dette gælder også i forsvarssager. Når er borger blive uretfærdigt behandlet, findes der heldigvis også faste procedurer, der skal afgøre, om vedkommende fortjener erstatning.

Hos Advokatfirmaet Dickmeiss beskæftiger vi os med alle former for erstatningssager, og i indlægget her vil vi beskrive nogle af de hyppigste sager, vi ser som forsvarsadvokater. Vi gør dette, så du hurtigt kan få et overblik over, om du har udsigt til at få erstatning eller ej, hvis du har været udsat for et uberettiget strafprocessuelt indgreb.

Erstatning for uberettiget anholdelse

At blive anholdt er ofte en ubehagelig og beskæmmende oplevelse, der kan være skadelig for både din psyke, dit omdømme og dit sociale liv. Desuden bliver din tid og frihed taget fra dig. Hvis anholdelsen er uberettiget, er du derfor i din gode ret til at kræve erstatning for episoden. Der findes standardtakster for uberettiget anholdelse, som vi lister op herunder:

Indenfor det første døgn gælder følgende:

Indtil 10 minutter: 950 kroner.

0 indtil 5 timer: 2800 kroner.

5 indtil 10 timer: 4100 kroner.

10 indtil 15 timer: 5.500 kroner.

15 timer indtil 24 timer: 7000 kroner.

Efter det første døgn gælder det, at du ikke længere er anholdt, men varetægtsfængslet (læs mere om varetægtsfængsling her). Taksten her lyder, at du kan få 850 kroner per påbegyndt døgn, hvori du er varetægtsfængslet.

Herudover er der nogle specielle takster, der er afhængig af den konkrete situation, som man bør være opmærksom på.

Isolation

Hvis du har siddet i isolation under en uberettiget varetægtsfængsling, får du 1.100 kroner per døgn i isolation i stedet for de sædvanlige 850.

Grove sædelighedssager (forbrydelser af seksuel karakter)

Er du uberettiget blevet frihedsberøvet med påstand om en grov sædelighedsforbrydelse, får du 50% lagt oveni din erstatning.

Drab, drabsforsøg og brandstiftelse

Er du uberettiget blevet frihedsberøvet med påstand om drab, drabsforsøg eller brandstiftelse, får du lagt 100% oveni din erstatning.

Erstatning for uberettiget ransagning

Hvis du har været udsat for en uberettiget ransagning, der ikke er en del af en frihedsberøvelse, kan du modtage 1.300 kroner i erstatning.

En ransagning ses som nødvendigt i forbindelse med en frihedsberøvelse, og der ydes derfor som udgangspunkt ikke erstatning i disse forhold. Du kan læse mere om dine rettigheder i forbindelse med ransagning lige her.

Erstatning for uberettiget visitation

En visitation kan være et stort irritationsmoment og igen en berøvelse af din tid og frihed. Som udgangspunkt gives der dog ikke erstatning for visitationer, der ikke fører noget med sig – altså en resultatløs visitation. Det gælder selv i tilfælde, hvor du ikke har ageret mistænkeligt eller på nogen måde givet politibetjenten anledning til at tro, at du har gjort noget kriminelt.

Der findes dog undtagelser til dette. Hvis visitationen har foregået, så andre tydeligt har kunnet overvære den, samt at den har særligt indgribende, kan du få en erstatning på 400 kroner. Dette gælder dog kun, hvis visitationen har varet under 10 minutter. Har den varet længere tid, gælder taksterne for frihedsberøvelse, som beskrevet ovenfor.

Hvis du f.eks. bliver visiteret grundigt og indgribende i 20 minutter, og det foregår et offentligt sted med flere tilskuere, så det således kan virke krænkende på din person, kan du modtage 2.800 kroner i erstatning, jf. taksterne beskrevet under uberettiget anholdelse.

Erstatning for uberettiget legemsundersøgelse

Politiet kan også vælge at foretage en legemsundersøgelse (også kaldet kropsvisitation) af dig, hvis de ikke vurderer, at en visitation er tilstrækkelig. En legemsundersøgelse kan f.eks. indebære undersøgelse af mundhule, endetarm eller kønsdele og kan således være særligt krænkende.

Hvis legemsundersøgelsen er uberettiget og ikke finder sted i forbindelse med en frihedsberøvelse, kan du få 1.300 kroner i erstatning. Hvis legemsundersøgelsen finder sted i forbindelse med en frihedsberøvelse, får du som udgangspunkt ikke erstatning – medmindre den har omfattet undersøgelser i eksempelvis endetarm eller kønsdele.

Hvis legemsundersøgelsen indebærer fuldstændig eller delvis egentlig afklædning sidestilles den med særligt indgribende legemsundersøgelser. 

Som grundregel kan det siges, at hvis du skal klæde dig af for undersøgelsen, kan du modtage erstatning. Dette gælder dog ikke f.eks. for ’bare’ et opsmøget bukseben eller skjorteærme.

Forsvarsadvokat til erstatningssager

Hvis alt dette lyder en smule forvirrende, forstår vi dig godt. Det kan være svært at finde rundt i de mange regler for erstatning, og derfor er du altid velkommen til at hyre os til at rådgive dig i disse sager. Du kan kontakte os lige her.

Som udgangspunkt betaler Rigsadvokaten desuden vores honorar, såfremt du får tilkendt din erstatning. Derfor vil vi altid rådgive dig inden om, hvor store dine chancer er for at få tilkendt din erstatning.